Cankarjeva cesta 4, 1000 Ljubljana E: info@arsderma-dcp.si T: +386 (0) 1 43 66 330
M: +386 (0) 40 601 206
21.03.2014

Za glajenje kože imamo v zadnjih letih na voljo več metod, ki so bolj ali manj učinkovite. Na splošno velja, da so tiste, ki jih sicer opravimo kot «vikend« procedure, kar pomeni, da je po posegu okrevanje kratko (največ 3-4 dni), sicer učinkovite, vendar žal ne dosegajo učinkov zdaj že klasičnega postopka s CO2 laserjem, ki je v zadnjem obdobju prav zaradi tega spet doživel renesančno fazo. Takšne metode so: pomlajevanje kože oz glajenje s frakcioniranim CO2 laserjem, frakcioniranim Er:YAG laserjem, nekateri aparati v kombinaciji z radiofrekvenčno energijo, luščenje kože s triklorocetno kislino, razni postopki mikrodermabrazije, kot so »diamantni« pilingi...

Za najbolj učinkovito prenovo kože in odstranjevanje benignih kožnih rašč z ablacijo se uporabljajo CO2 in Erbij:YAG laserski sistemi ter klasična dermabrazija, ki pa je ob laserskih postopkih, ki so zelo precizni, izgubila svojo veljavo.

Z ablacijo površinskih slojev kože in s tem vzbujeno reepitelizacijo ter toplotnim učinkom na kožni kolagen in s tem njegovo prenovo, se izboljša tonus kože, omilijo rezidualne brazgotine, ter gube in pigmentacije, nastale zlasti kot posledica dolgotrajnega izpostavljanja ultravijoličnim žarkom.

Prednosti te tehnike pred klasičnimi metodami, kot sta dermoabrazija in kemični piling, sta preciznost in dobra kontrola samega postopka.

CO2 laser se tradicionalno smatra kot vodilni za lasersko pomlajevanje. Čas celjenja kože je po takšnem posegu dolgotrajen (celo do 2 tedna). Erbij:YAG laser sicer omogoča hitrejše celjenje z manjšim tveganjem za nastanek neželenih spremljajočih pojavov in komplikacij, vendar pa njegov končni učinek ni tako izrazit kot ga lahko dosežemo s CO2 laserjem.

Laserska prenova s CO2 laserjem kože je eden najbolj zahtevnih laserskih posegov. Opravlja se v lokalni anesteziji in zahteva posebno predoperativno pripravo in pooperativno nego.

Kako deluje CO2 laser?

CO2 laser omogoča dermatokirurgu, da opravi poseg glajenja kože in na ta način odpravi moteče globoke in izrazito poudarjene gube ali brazgotine, ki jih z drugimi postopki ne moremo odstraniti. To dosežemo z natančno kontroliranim odstranjevanjem plasti poškodovane kože in sočasno stimulacijo zdravih plasti kože k obnavljanju.

Kdo so primerni kandidati za poseg s CO2 laserjem?

Koža se, podobno kot vsi organi v človekovem telesu, stara. V veliki meri je staranje odvisno od podedovanih lastnosti, pospešujejo pa ga številni dejavniki, v največji meri izpostavljanje ultravijoličnim žarklom, onesnaženo okolje, kajenje… Koža, v kateri je manj kolagenskih in elastičnih vlaken, se z leti dodatno povesi tudi zaradi gravitacije in mimike. Najbolj primerni kandidati za poseg s CO2 laserjem so posamezniki s precej izraženimi gubami.

Prav tako pa lahko s CO2 laserjem lepo popravimo brazgotine, ki ostanejo na primer po prebolelih globokih aknah.

O tem, ali ste primeren kandidat za takšen poseg, se pogovorite z dermatologom, ki ima na področju laserskih posegov bogate izkušnje.

Po posegu s CO2 laserjem

Po posegu se bo potrebno vsaj 6 mesecev izogibati soncu in uporabljati redno sredstva za zaščito pred UV žarki (SPF 50+).

Priznanje za odličnost po izboru pacientov

Z velikim ponosom sporočamo, da smo tudi letos, že tretje leto zapored, dobili Priznanje za odličnost po...

Še je čas za poletje brez dlačic - izkoristite 50 % popust

Ste se kdaj vprašali koliko časa in denarja vasako leto namenite odstranjevanju dlačic?  Na koliko časa se...

50 % popust za obstoječe stranke

Ste že opravili posvet pred laserskim odstranjevanjem dlačic pa se za poseg še niste opogumili? Ste že imeli...

DERMAPEN 4™ 2+1 gratis

Kaj je DERMAPEN 4™? DERMAPEN 4™ je nova generacija originalne naprave za microneedling, ki jo dermatologi...