Cankarjeva cesta 4, 1000 Ljubljana E: info@arsderma-dcp.si T: +386 (0) 1 43 66 330
M: +386 (0) 40 601 206
31.03.2014

Dermoskopija je diagnostični postopek, ki nam omogoča razpoznavo pigmentnih kožnih sprememb in nekaterih drugih kožnih tumorjev.

Dermoskopija je diagnostični postopek, ki nam omogoča razpoznavo pigmentnih kožnih sprememb in nekaterih drugih kožnih tumorjev. Osnovana je na različnih analitičnih pristopih oziroma algoritmih, ki so bili v zadnjih letih predelagani s strani svetovno priznanih strokovnjakov.

Dermoskopija je neinvazivna diagnostična metoda, ki zdravniku z ustrezno izobrazbo dodatno povečuje možnosti pravilne diagnostike melanoma, najbolj malignega kožnega tumorja pri človeku.

Določene skupne dermoskopske lastnosti oziroma kriteriji, ki so osnove morfološke diagnostike pigmentnih kožnih sprememb, predstavljajo skupno značilnost različnih diagnostičnih metod. Poleg tega osnovno poznavanje dermoskopskih kriterijev nedvomno predstavlja temelje nadaljnjim raziskavam na tem področju in obenem pripomore k izobraževanju dermatologov na področju dermoskopije. Udeleženci se bodo seznanili s klasičnimi kriteriji na področju dermoskopije, obenem pa tudi z nekaterimi najnovejšimi kriteriji.

Senzitivnost metode, ki jo lahko dosežemo ob upoštevanju dermoskopskih kriterijev za klinično razpoznavo melanoma, je 65-80%.

Analize študij kažejo da je z uporabo dermoskopske diagnostike mogoče povečati senzitivnost diagnoze melanoma za približno 35%. Pri detekciji melanoma je senzitivnost dermoskopskega pregleda 89.7%, specifičnost metode pa je 92%.

Omenjeni podatki kažejo na to, da je bistvena in osnovna vrednost dermoskopije v pravočasni diagnostiki in pravočasnem zdravljenju (kirurški odstranitvi kožnih melanomov) ter obenem zmanjšanju števila nepotrebnih odstranjevanj benignih pigmentnih tvorb na koži.

50 % popust na lasersko odstranjevanje dlačic

Razdražena koža po britju ali depilaciji? Vraščene dlačice? Le lasersko odstranjevanje dlačic z medicinskim...

Priznanje za odličnost po izboru pacientov

Z velikim ponosom sporočamo, da smo tudi letos, že tretje leto zapored, dobili Priznanje za odličnost po...

Še je čas za poletje brez dlačic - izkoristite 50 % popust

Ste se kdaj vprašali koliko časa in denarja vasako leto namenite odstranjevanju dlačic?  Na koliko časa se...

50 % popust za obstoječe stranke

Ste že opravili posvet pred laserskim odstranjevanjem dlačic pa se za poseg še niste opogumili? Ste že imeli...