Cankarjeva cesta 4, 1000 Ljubljana E: info@arsderma-dcp.si T: +386 (0) 1 43 66 330
M: +386 (0) 40 601 206
01.04.2014

Že dolgo je znano, da akne niso le mladostniška težava, pač pa jih imajo tudi odrasli. K njihovemu nastanku prispevajo številni dejavniki, med katerimi je najpogostejši dedna nagnjenost.

Že dolgo je znano, da akne niso le mladostniška težava, pač pa jih imajo tudi odrasli. K njihovemu nastanku prispevajo številni dejavniki, med katerimi je najpogostejši dedna nagnjenost.

S pacientovega stališča gre za bolezen takrat, ko spremembe na koži poslabšajo kakovost njegovega življenja, to pa je seveda odvisno od vsakega posameznika. Pri najstnici ali mladi ženski, ki se ukvarja z javnim delom, lahko že nekaj rdečih mozoljev pomembno vpliva na samozavest, zaradi česar je tudi to po definiciji bolezen. Dermatologi označimo akne kot bolezen, če začnejo puščati sledi, kot so brazgotine. Tudi ta definicija je relativna; na prvem mestu je treba upoštevati pacientovo doživljanje.

Namen zdravljenja aken je preprečiti posledice, torej brazgotine. Zavedati se moramo, da akne lahko pripeljejo do nastanka brazgotin (tako telesnih kot duševnih), da so razlog za pomembne telesne in psihosocialne težave ter da utegnejo pripeljati do hudih stisk, ki se lahko končajo tudi s samomorom. Zaradi vsega tega obravnava bolnika z aknami zahteva resen pristop. Prisluhniti moramo pacientu, skušati moramo razumeti njegovo stisko in ugotoviti pravo stopnjo prizadetosti ter se šele nato preudarno lotiti zdravljenja.

Zdravljenje aken je dandanes zelo učinkovito, če ga vodi strokovnjak, dermatolog. Seveda ne gre brez vzajemnega sodelovanja in zaupanja med pacientom in zdravnikom.

Načeloma velja, da so akne kompleksno obolenje in da je njihovo zdravljenje največkrat dolgotrajno, saj lahko traja več let, zlasti pri ženskah.

Med novejšimi načini zdravljenja je fototerapija – fotobiomodulatorno zdravljenje.

Velikokrat lahko rezultate zdravljenja izboljšamo dodatno šez rednimi pilingi s sadnimi kislinami (glikolni ali/in salicilnimi pilingi)

Izraz rosacea izvira iz latinske besede, ki pomeni »podoben vrtnici«. Je kronično obolenje kože, ki se pojavlja običajno pri ženskah med 30. in 50. letom starosti in pomeni za prizadetega zelo neprijetno stanje, ki ga je tudi z najboljšimi kozmetičnimi sredstvi težko prikriti. Včasih opažamo pri moških tako imenovan gomoljast nos, ki je posledica enakega obolenja.

Ljudje, ki pogosto zardevajo, so bolj nagnjeni k rosacei kot drugi. Še zlasti, kadar se jim takšno zardevanje poslabša ob povišani temperaturi okolja, pri vročih obrokih – smatra se namreč, da toplota v ustni votlini sproži zardevanje v obraz. Podobno je tudi z alkoholnimi pijačami in začimbami. Sama hrana rosaceae ne povzroča, znano je, da uživanje zelo vroče ali začinjene hrane in alkoholnih pijač, obolenje poslabša. To se zgodi zaradi povečane prekrvavitve na obrazu, ki jo takšna hranila povzročajo. Na enak način slabo učinkujejo tudi duševni stresi in klimatski dejavniki, npr. vročina. Pogosto pride do poslabšanja ob izpostavljanju vročemu okolju in ultravijoličnim žarkom (kuha, sončenje…) Dandanes velja, da je za razvoj obolenja ključnega pomena konstitucijska vasolabilnost, ki je posledica pretiranega vnetnega odziva na številne dejavnike. Predno se razvije bolezen v svoji izraziti obliki, opažajo bolniki sprva zardevanje, ki je vedno pogostejše, kasneje rdečico, ki ne izgine (eritem). Tudi razširjene žilice postanejo vidne. Sledijo značilna žarišča, ki se pojavijo simetrično na obrazu, le izjemoma na plešastem delu lasišča, na vratu, vratnem izrezu, hrbtu.

Zdravljenje je najbolje prepustiti dermatologu. Zelo pomembno je, da se prizadete kože ne maže s kortiokosteroidnimi pripravki, da so negovalna sredstva nežna, indiferentna, prilagojena fazi obolenja. V zadnjem obdobju se v svetu uveljavlja zdravljenje z določenimi laserji, zlasti pri tistih oblikah obolenja, pri katerih je v ospredju žilna komponenta obolenja, kjer so izrazite telangiektazije in rdečina obraza. Opažajo, da so poslabšanja obolenja veliko manj izražena.

50 % popust na lasersko odstranjevanje dlačic

Razdražena koža po britju ali depilaciji? Vraščene dlačice? Le lasersko odstranjevanje dlačic z medicinskim...

Priznanje za odličnost po izboru pacientov

Z velikim ponosom sporočamo, da smo tudi letos, že tretje leto zapored, dobili Priznanje za odličnost po...

Še je čas za poletje brez dlačic - izkoristite 50 % popust

Ste se kdaj vprašali koliko časa in denarja vasako leto namenite odstranjevanju dlačic?  Na koliko časa se...

50 % popust za obstoječe stranke

Ste že opravili posvet pred laserskim odstranjevanjem dlačic pa se za poseg še niste opogumili? Ste že imeli...