Cankarjeva cesta 4, 1000 Ljubljana E: info@arsderma-dcp.si T: +386 (0) 1 43 66 330
M: +386 (0) 40 601 206
27.04.2016

Atopijski dermatitis je v razvitih deželah pri otrocih najbolj pogosto kronično vnetno kožno obolenje. V zadnjih desetletijih pojavnost atopijskega dermatitisa še vedno narašča. Oboli 15-20% otrok mlajših od 12 let ter 1-3% odraslih. Pri odraslih se pojavlja bolj redko, velikokrat se kaže v obliki zagonov dermatitisa vek ali dlani.

 

Zdravljenja, ki bi pomenilo dokončno ozdravitev bolezni, žal ni, vendar lahko primerno vodeno zdravljenje pri večini obolelih omogoča dober nadzor nad stanjem.

Atopijski dermatitis (AD) je več kot le kožna bolezen, saj prizadene otroka in družino v fizičnem in psihološkem pomenu. Bolezen sodi med najbolj pogoste kronične kožne vnetne bolezni. Na koži se v zagonih pojavljajo močno srbeča pordela žarišča posuta z drobnimi bunčicami. Praskanje in drgnjenje čez čas povzročata rane na koži in njeno zadebelitev. Bolezen je pogosto povezana z drugimi atopijskimi stanji (seneni nahod, astma) pri bolniku ali pri sorodnikih.
Vzrok nastanka bolezni žal še vedno ni povsem pojasnjen; vemo, da na razvoj obolenja vplivajo genetski dejavniki, motnje pregradne funkcije kože, spremenjen imunski odgovor in vplivi iz okolja. Številni dejavniki lahko sprožijo poslabšanje dermatitisa: okužbe, alergeni (kemične snovi, hrana, živalsko krzno), znojenje, vročina ter hujši stres.

Mutacije gena za filagrin

Več kliničnih raziskav je v zadnjih letih potrdilo, da je lahko vzrok za nastanek atopijskega dermatitisa mutacija gena za filagrin (FLG), ki povzroči okvaro epidermalne bariere ali zaščitne plasti kože.
Filagrin je ena od beljakovin, ki sestavljajo kožno povrhnjic in ima pomembno vlogo v delovanju kožnega zaščitnega plašča, ki kožo ščiti pred zunanjimi vplivi in pomaga ohranjati telesu notranje ravnovesje. Kadar je delovanje epidermalne bariere okrnjeno, je povečana izguba vode skozi kožo, zato se koža hitreje izsuši. V kožo pa tako lažje prodirajo alergeni in razni iritanti, ki povzročajo vnetje kože.
Dokazano je, da so mutacije genaza filagrin (FLG) pri bolnikih z atopijskim dermatitisom povezane z zgodnjim nastankom in težjim ter dolgotrajnim potekom bolezni, pogostejšo alergijsko senzibilizacijo, prizadetostjo rok, pogostejšimi razširjenimi okužbami z virusi herpesa; ti bolniki imajo pogosteje tudi astmo, alergijski rhinitis in alergijo za arašide.

Pri majhnih otrocih z atopijskim dermatitisom lahko z genotipizacijo za mutacije gena FLG opredelimo bolnike z večjim tveganjem za dolgotrajnejši in težji potek bolezni. To je zelo pomembno.
Pri takšnih bolnikih je namreč že od zgodnjega otroštva potrebno zelo skrbno izvajati ukrepe za izboljšanje delovanja epidermalne bariere. Pri večjih otrocih in odraslih z atopijskim dermatitisom je takšna genotipizacija v pomoč pri poklicnem svetovanju, saj so tovrstne mutacije povezane s pogostejšo prizadetosjo kože rok in večjim tveganjem za astmo.

Kako poteka preiskava za določanje mutacij gena za FLG?

Material za genotipizacijo FLG dobimo z brisom ustne sluznice. Vzorec pošljemo v Laboratorij za klinično imunologijo in molekularno genetiko Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer genotipizacijo opravijo.

Po opravljenem testiranju in v primeru pozitivnih izvidov sledi skrben posvet z dermatologom alergologom, ki vam bo dodatno pojasnil pomen pravilne in dosledne nege kože in pravočasnega in pravilnega zdravljenja ob zagonih bolezni.

50 % popust na lasersko odstranjevanje dlačic

Razdražena koža po britju ali depilaciji? Vraščene dlačice? Le lasersko odstranjevanje dlačic z medicinskim...

Priznanje za odličnost po izboru pacientov

Z velikim ponosom sporočamo, da smo tudi letos, že tretje leto zapored, dobili Priznanje za odličnost po...

Še je čas za poletje brez dlačic - izkoristite 50 % popust

Ste se kdaj vprašali koliko časa in denarja vasako leto namenite odstranjevanju dlačic?  Na koliko časa se...

50 % popust za obstoječe stranke

Ste že opravili posvet pred laserskim odstranjevanjem dlačic pa se za poseg še niste opogumili? Ste že imeli...